5 Mayıs 2010 Çarşamba

5 Mayıs

Bugün 5 mayıs yani Hıdırellez. Herkes için önemli birgün mü bilemem ama bizim için önemli. Küçüklüğümüzde beri İzmir'de eğlenceler içinde kutladığımız ve yeğenimin doğumgünü olması sebebiyle.
Eski zamanlardan beri bahar bayramı olarak kutlanıyormuş.Hızır ve İlyas Peygamberlerin yeryünde buluştukları gün sebebiylede kutlanmaktaymış. Son yıllarda İstanbul'da Ahırkapı şenlikleri adı altında da kutlansa da biz İzmir'de eskiden beri kutlarız. O gece herkes sokaklarda olur ve ateşler yakılır. Dilek dilenip üzerinden atlanır. Mahalle mahalle dolaşılır, en büyük ateşi bulup atlamaya çalışırsın. Arada korkarsın atlayamazsın:) Gül ağacının altına dilekler yazılıp gömülür. Gül agacı bulamazsan balkona taşlarla dilekler çizilir. İş, ev, araba, kısmet v.s... Genelde eğlenceler geç saatlere kadar sürer. Dayanabilenler sabah ezanından önce dileklerini yazdıkları kağıtları denize atarlar. Hızır'ın onların yanında olmasını isterler. Arık eskisi gibi kutlanmasa da güzeldir İzmir'de hıdırellez..
Bir tanecik yeğenimde bundan 15 sene önce 5 mayıs sabahı doğdu. Bugün çingene bayramı olarakda isimlendirildiği için o bizim küçük çingenemiz:) İki ailede de tek çocuk olmanın verdiği güvenle şımarık bir velet bizim gözümüzde. O'na göre artık kocaman.. Ve onlar büyüdükçe biz küçülüyoruz, zamanın etkisi her insanda farklı şekillerde arz-ı endam ederken bir yıl daha eskimiş oluyor teyzesinin kuduruğu Bengisu... Yani büyüyor...Delikanlı çağının en güzel zamanlarını yaşıyor...
Keşke onlar gibi olabilsek ama ne mümkün? O büyüdükçe ben yaşlandığımı anlıyorum. Ama genede O'nun büyüdüğünü görmek güzel. Her ne kadar yanında olamasam da yazın acısını çıkartırız. Burayı bilmiyorsun ama;
Bugün, yarın ve her zaman... Tıpkı bugün olduğu gibi hep çocuk, hep şımarık ama teyzen kadar yorgun olmayacağını umut ederek, doğum günün kutlu olsun Sucukum:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder